19 August 2019
Strijd om winkels buiten het centrum leidt tot rechtszaken tegen gemeenten
Zeker vijftien gemeenten hebben het afgelopen jaar in de rechtszaal tegenover winkels gestaan die zich buiten het centrum willen vestigen. Gemeenten zijn bang voor doodse winkelstraten en willen winkels in de stads- of dorpskern hebben.
Zie ook Appingedam weert reguliere winkels van winkelgebied grote artikelen (de Rechtspraak, 24 juli 2019)
Bron Het Financieele Dagblad Alleen voor abonnees
19 August 2019
 
16 August 2019
'Omslag nodig in het omgevingsbeleid'
De Raad van State zette eind mei een streep door het Programma Aanpak Stikstof (PAS) van de Nederlandse overheden. Hoe voorkomen we dat het land op het slot gaat? Binnenlands Bestuur raadpleegde vier deskundigen.
Bron Binnenlands Bestuur
16 August 2019
 
15 August 2019
Minister sleept Friese gemeente voor rechter om gaswinblokkade
Het Rijk en de gemeente Smallingerland staan vandaag tegenover elkaar bij de rechter. De Friese gemeente heeft een bestemmingsplan gewijzigd om nieuwe gaswinning in het buitengebied tegen te gaan, maar het Rijk vindt dat Smallingerland daarmee tegen de landelijke regels ingaat.
Bron NOS Nieuws
15 August 2019
 
Proeftuin in Rotterdam voor groene inrichting van steden met oog op klimaatverandering
In Rotterdam is begin juli de Sponstuin geopend. In deze cirkelvormige proeftuin wordt onderzocht hoe een stad groen kan worden ingericht in tijden van klimaatverandering. Het initiatief en ontwerp voor de bijzondere tuin komt van de Rotterdamse organisatie van stadsontwerpers en landschapsarchitecten De Urbanisten.
Bron GroeneRuimte Nieuws
15 August 2019
 
14 August 2019
Streep door bouwprojecten Roermond, Wageningen en Boxtel om stikstofregels
De Raad van State heeft de bouwplannen voor drie grote gemeentelijke projecten geblokkeerd in verband met de stikfstofnormen. Daardoor worden de bouw van een nieuwe woonwijk in Roermond met 470 woningen, een sport- en kenniscentrum in het oude voetbalstadion in Wageningen en de aanleg van een weg in Boxtel voorlopig tegengehouden.
Zie ook - Rem op ont≠wik≠ke≠lin≠gen in Box≠tel, Roer≠mond en Wa≠ge≠nin≠gen van≠we≠ge PAS (Raad van State, 14 augustus 2019)
- Rechtbank Limburg vernietigt 38 natuurvergunningen (Binnenlands Bestuur, 19 augustus 2019)
Bron NOS Nieuws
14 August 2019
 
12 August 2019
Tijdschrift voor Bouwrecht over de uitbreiding van luchthaven Lelystad
Tijdschrift voor Bouwrecht (nr 8) staat stil bij de uitbreiding van luchthaven Lelystad, de toepasselijke natuurbeschermingswetgeving en de gevolgen van het oordeel van de Afdeling over het PAS voor de uitbreiding van luchthaven Lelystad. Ook komen de de PAS-uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak aan bod en de gevolgen daarvan voor de praktijk. Verder artikelen over het overgangsrecht in de Invoeringswet Omgevingswet en de mogelijke gevolgen van vernietiging van een omgevingsplan en de financiŽle bijdragen aan ruimtelijke ontwikkelingen in de Omgevingswet.
Bron Tijdschrift voor Bouwrecht
12 August 2019
 
06 August 2019
Heeft knooppuntontwikkeling bij stationsgebieden een positieve invloed op huizenprijzen?
Dit onderzoek van het CPB analyseert de effecten van drie locaties waar knooppuntontwikkeling heeft plaatsgevonden op huizenprijzen: de stationsgebieden van Breda, Tilburg en Arnhem.
Bron MKBA-informatie.nl
06 August 2019